myślałeś kiedyś o zostaniu dawcą szpiku?

myślałeś kiedyś o zostaniu dawcą szpiku?

Postprzez kot z cheshire 2007-03-22, 22:30

Nie myślałem o tym, żeby zostać dawcą szpiku, chyba niewielu ludzi o tym myśli. Nie myślałem o tym do czasu, aż mój przyjaciel zapadł na białaczkę. Ale trąciło to we mnie strunę, z której istnienia, nie zdawałem sobie sprawy. Ja się po prostu nie godzę na skreślanie ludzi chorych na nowotwór, na spuszczanie na nich i na cały ten problem zasłony milczenia.

Zarejestrowałem się w Banku Dawców Szpiku. Udało mi się nakłonić wiele osób do uczynienia podobnie i nie zamierzam na tym poprzestać. Stąd mój apel do Was. Jeśli tylko pozwala Wam zdrowie, i spełniacie wszystkie pozostałe warunki. Proszę i zachęcam, zarejestrujcie się w Banku Dawców Szpiku. Was nie kosztuje to wiele, a możecie ocalić dzięki temu życie drugiego człowieka. Wystarczy, że wypełnicie ankietę, oddacie kilka ml krwi do analiz i już jesteście w światowym rejestrze dawców.

Zajmuję się tym już na tyle długo i na tyle dobrze poznałem cały ten system, żeby zdawać sobie sprawę, że nie wszędzie i nie zawsze jest łatwo, ani prosto zarejestrować się i zostać przebadanym, dlatego na dobry początek podaję kilka adresów internetowych, gdzie można uzyskać bardziej szczegółowe i pełniejsze informacje niż ja mógłbym tu zamieścić.

Zastanówcie się proszę.

Z radością wysłucham Waszych głosów, uwag i wrażeń na ten temat.

www.poltransplant.org.pl
www.przeszczep.pl
www.fundacjauj.pl
www.resmedica.pl
kot z cheshire

Postprzez weronika 2007-04-05, 19:08

to napewnie nie jest łatwy temat bo przeciez chodzi tu o nasze zdrowie , ciało jakas czesc nasz w kims innym
osobiscie jestem za uwazam ze jesli mozna pomoc to nalezy, niektorzy twierdza nawet,że jest to naszym obowiazkiem ja mysle ze to indywidualna sprawa kazdego
trzeba tylko pomyslec co by było gdyby... gdybysmy nagle sami potrzebowali szpiku ja chcial bym trfic na kogos kto w sowojej dobroci zdodził by sie na taki gest
wiem tez ze w wielu religiach takie poczynanie jest zabronione wtedy oczywiscie jest to zupełnie inna kwestia
juz od jakiegos czasu nosze przy sobie karteczke aby lekarze wiedzieli ze w razie stanu krytycznego zgadzam sie na pobranie organów i sedecznie wszystkich do tego namiawiam nie chodzi tu tylko o szpik. cudem medycyny jest to, ze nawet po smierci mozemy zyc w kims innym :)
pozdrwiam w.
weronika

Re: myślałeś kiedyś o zostaniu dawcą szpiku?

Postprzez Mercuros 2008-12-08, 12:05

Ale to nie jest jak oddanie krwi, to chyba troszeczke bardziej jest skomplikowane.
Sa jakies ryzyka z tego powodu ? Organizm po tym staje sie slabszy ? nie wiem odnosi sie to jakos do sprawnosci przed oddaniem szpiku i po ?
Jak to wyglada ogolnie ?
Mercuros

Re: myślałeś kiedyś o zostaniu dawcą szpiku?

Postprzez Rocky 2009-09-23, 13:08

nie myślałem :->
Rocky

Powrót do Krwiodawstwo i szpikodawstwo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość